BELDELERİMİZ

       TEPEALAN BELDESİ:
  Tepealan Mahallesinin çok eski bir tarihe sahip olduğu bilinmektedir.Çeşitli inşaat hafriyatlarında çok eski devirlere ait taş mezarların bulunması bunu doğrular niteliktedir.Geçmiş tarihlerde beldenin merkezini teşkil eden yerde "güllistan" adı altında bir pazar yeri ve şehrin kurulu olduğu söylenmektedir. Zamanla "Güllü" adı bundan doğmuştur. 1970'li yıllardan sonra hızlı bir kentleşme göstermeye başlayan Tepealan 1974 yılında belde olmuştur.
Korgan ilçesine bağlı olan Tepealan Beldesi iki muhtarlıktan meydana gelmektedir. Birincisi Tepealan Mahallesi Muhtarlığı, ikincisi ise Yazlık Mahallesi Muhtarlığıdır.
  Tepealan Beldesi Korgan ilçe merkezinin güneyinde Bolaman ırmağının ve Çayıralan Beldesi'nden gelen bir kolu ile Terzili Köyü'nden gelen ikinci bir kolun birleştiği noktada yer alır. Kuzeydoğusunda Koçcuğaz, güneydoğusunda Terzili, güneybatısında Belalan ve kuzeyinde Çitlice köyleri ile çevrili, kuzeyden güneye doğru uzunlamasına, engebeli bir arazi üzerinde yer almaktadır.
  İlçe merkezinden itibaren, Yenipınar ve Karakoyunlu Mahalleleri ile Aşağıkospınar ve Çitlice geçildikten sonra belde merkezine ulaşılır. Korgan ilçe merkezinden uzaklığı 13 kilometredir.
  Tepealan Beldesi'nin ilçe ile olan bağlantısı son derece müsaittir. Yılın bütün mevsimlerinde hertürlü motorlu kara taşıtı ile bu yoldan ulaşım sağlamak mümkündür.

ÇIFTLIK BELDESI
  Eski adı "Budak" olan beldenin 1750 tarihlerinde kurulduğu sanılmaktadır. Bundan da anlaşıldığına göre beldenin 200 yıldan fazla bir geçmişi vardır.Buraya ilk defa yerleşen kişiler hakkında kesin bir delil olmamakla birlikte birkısım ailenin Tokat'tan , birkısmının Ordu'dan, bir aile grubunun da Trabzon'un Kürtünlü bölgesinden geldikleri bilinmektedir.Gelen bu aileler beldede bulunan Hamlık, Kuşağılı, Yakuboğlu, Dağköy, Memiş ve Orta Mahalle gibi bölgelere yerleşerek bir yerleşim birimi meydana getirmişlerdir.
  Çiftlik Beldesi ilçenin kuzeydoğusunda yer alır. Beldenin kuzeyinde Fatsa, batısında Tepemahalle, güneyinde Yazıcı Mahallesi, Yeniköy ve Çamlı Beldesi yer alır.


ÇAMLI BELDESI
  Daha önceki adı "Geci" olan beldenin, ilçenin en eski köyü olduğu halde geçmişi ve ilk yerleşimleri hakkında kesin bir bilgi mevcut değildir. Ilçeye bağlı Yazıcı Mahallesi ile Yeniköy Köyü eskiden bu beldeye bağlıydı. Alanının çok geniş olması sebebiyle şimdiki Yazıcı Mahallesi buradan ayrılarak ilçeye daha yakın olduğu için mahalle durumuna getirilmiştir. Şimdiki Yeniköy ile Çamlı arasındaki Bolaman Irmağı sınır olarak belirlenerek Yeniköy Köyü 1957 yılında Çamlı'dan ayrılmış ve yeni bir muhtarlık kurulmuştur. Çamlı Beldesi ilçenin doğusunda yer alır. Beldenin doğusunda Bolaman ırmağının çizdiği sınır ile Yeniköy Köyü, Kuzeydoğusunda ve Kuzeyinde Çiftlik Beldesi, batısında Yazıcı Mahallesi, güneyinde Yenipınar mahalleleriyle çevrilidir. İlçe ile Çamlı Beldesi arasında Yazıcı mahallesi yer almaktadır. Ilçe merkezinden çamlı beldesine kadar olan uzaklık 5 km .dir. Yol ve ulaşım bakımından iyi durumdadır. Yazıcı Mahallesi istikametinden gelerek beldenin merkezine ulaşan ve buradan da ikiye ayrılarak Çiftlik Beldesi ve Yeniköy köylerine giden yol belde ulaşımını hayli işlek bir hale getirmiştir.

   ÇAYIRKENT BELDESİ
   Eski adı "Çayıralan Köyü" olan beldeye ilk yerleşimin 1630-1650 yıllarında olduğu sanılmaktadır. Bir kan davası yüzünden Sivas'ın Yıldızeli bölgesinden kalkan sekiz hane beldeye gelerek yerleşmiş yerleştikleri bölgenin çayırlarla kapalı düz bir yer olması dolayısı ile Çayıralan adı verilmiştir. Çayıralan'a gelen sekiz aileden Çelemoğulları Eşikgören'e yerleşmiş bunlardan çoğalan Paşaoğulları ise Sarıculu mahallesinde mekan tutmuşlardır. Bu sekiz aileden diğerleri olan Palaoğulları Pelitçikuru, Saraçoğulları Aşağıoba, Bektaşoğulları Sarculu, Hatipoğulları Kurtalan Haydaroğulları Çorak, Kaymaoğulları Ericek ve Armanoğulları köyün çeşitli mahallerine dağınık olarak yerleşmişlerdir. Daha sonra Niksar'dan gelen Kuruveli oğulları Yalman bölgesine yerleşmişler orada da mısır bitkisini üretemedikleri için daha aşağılara inerek beldenin Darlık bölgesine küçük bir mahalle kurup bunun akabinde daha da çoğalarak Kanbaş mahallesine gelmişlerdir. Çayırkent Beldesi ilçe merkezine uzak olan beldelerden biridir. Ilçenin güneyinde yer alır. Beldenin doğusunda Tepealan kuzeyinde Belalan köyü bulunmaktadır. Ayrıca güneyinde Niksar ilçe sınırı ve batısında Kumru ilçe sınırı ile çevrilidir.
Beldeye Korgan ilçe merkezinden itibaren Sarıalıç Mahallesi, Yukarı Kospınar, Çitlice ve Belalan Köyleri geçildikten sonra ulaşabilmek mümkündür. Ilçe merkezinden beldeye ulaşıncaya kadar olan bu mesafe 22 km dir.